tarcza header image
Start
Spotkanie z Rodzicami
Napisał Sekretariat   
Wtorek 14 maja 2019

Spotkanie z Rodzicami

22 maja 2019 r.  godz.16.00 – środa  

LP KLASA SALA WYCHOWAWCA
1.  I LO B/D  33  Grażyna Dyśko
2.  I LO A/J  3  Mariusz Czuj
3.   II LO B 89   Mirosław Trociuk
4. II LO D/J 39 Karol Repa
5. I TPS  82  Wojciech Jarząbek
6. I TI  63  Przemysław Dyśko
7. I TŻ/TH  59  Eugeniusz Oreńczuk
 8. I TPS 35 Jolanta Jastrzębska
9.   II TI 60 Zbigniew Sidoruk
10. II TŻ  84 Grażyna Chodziutko
11.   II TH 36 Beata Repa
12. III TPS 57 Anna Łukaszewicz
13. III TI 2 Małgorzata Horszczaruk
14. III TŻ/H 83 Jolanta Dyduch
15.  IB M/E 11 Krzysztof Matczuk
16. II B C/M 5     w zastępstwie za wychowawcę
Marcin Kalinowski   
17. III Z M/E 4 Andrzej Smoliński
Pozostali nauczyciele – pokój nauczycielski nr 48, 49 od godz.16.00 do 17.00
Ostatnia aktualizacja ( Wtorek 14 maja 2019 )
Tradycja i nowoczesność czyli jak produkować oliwę z oliwek i ser feta?
Napisał Sekretariat   
Środa 8 maja 2019

     Mogliśmy zobaczyć to na własne oczy, odwiedzając zakłady produkujące ser z mleka owczego i koziego (70% do 30%) tzw. feta i oliwę z oliwek w ramach praktyk zawodowych w Grecji. Podczas zwiedzania o wszystkim bardzo szczegółowo i zarazem w prosty zrozumiały sposób opowiedział nam nasz przewodnik Adonis. Chociaż produkcja ta wcale taka prosta nie jest a w przypadku fety, od momentu podgrzania mleka w wielkich kadziach do temperatury około 65oC trwa co najmniej 3  miesiące. Tajniki produkcji przekazywane są z pokolenia na pokolenie. W przypadku oliwy proces jej produkcji trwa krótko. Ale na jakość oliwy ma wpływ jakość zebranych oliwek i termin ich zbioru oraz sposób jej przechowywania. Natomiast linia produkcyjna jest w pełni zautomatyzowana i obsługiwana za pomocą specjalnie do tego napisanych programów komputerowych, a sposób produkcji oparty jest na tradycyjnych metodach. Dowiedzieliśmy się także jak odróżnić oryginalne produkty greckie od podróbek. Przebieg naszej wycieczki można zobaczyć na zdjęciach  - zapraszamy!

nazwa

 

Ostatnia aktualizacja ( Piątek 10 maja 2019 )
Rejs na Skiathos - w ramach programu kulturowego praktyk w Grecji
Napisał Sekretariat   
Poniedziałek 6 maja 2019

         Wczesnym rankiem w niedzielę wyruszyliśmy na całodzienną wycieczkę. Po dotarciu autokarem do portu przesiedliśmy się na statek wycieczkowy “Elizabeth”, którym po dwugodzinnym rejsie dotarliśmy na wyspę Skiathos, na której kręcono najpiękniejsze sceny z "Mamma Mia".  Atrakcją rejsu była nauka tańców greckich Zorby i Sirtaki. Podziwiając malownicze krajobrazy niektórym udało się wypatrzyć i sfilmować delfiny. Na wyspie Skiathos, spacerując wąskimi, urokliwymi uliczkami, dotarliśmy do punktu widokowego z wieżą zegarową, gdzie podziwialiśmy panoramę okolicy.  Następnie przypłynęliśmy na jedną z najpiękniejszych greckich plaż słynącą ze złotego piasku, któremu blasku dodają drobinki Miki.  Piękna pogoda i krystalicznie czysta woda zachęcały nas do plażowania i kąpieli. W drodze powrotnej obejrzeliśmy film "Mamma Mia", zwracając szczególną uwagę na sceny kręcone na Skiathos. Po całodniowych atrakcjach zmęczeni ale pełni wrażeń dotarliśmy do hotelu.

 

nazwa

 

Ostatnia aktualizacja ( Wtorek 7 maja 2019 )
Praktyki w Grecji - wycieczka po równinie Tesalskiej
Napisał Sekretariat   
Sobota 4 maja 2019

    W dniu 4 maja wcześnie rano udaliśmy się do autokaru.  Cel wyjazdu, to cudowne miejsce w Grecji znajdujące się w północno zachodniej części równiny Tesalskiej, wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO.  Znajduje się tam niezwykły las, około 1000 skał osadowych. Na ich szczytach działało 24 monastyrów(klasztorów) zawieszonych między Niebem i Ziemią na wysokości ponad 600m nad poziomem morza, zwanych METEORAMI. W czasach przedwojennych jedyną drogą prowadząca na szczyt były drabinki sznurowe lub kosz wykonany ze sznura umieszczany na haku i wciągany za pomocą specjalnego kołowrotu. W ten sposób dostarczano tam materiały budowlane, osoby i wszystko co niezbędne do życia. Jak bardzo było to niebezpieczne mogliśmy  się przekonać obserwując ze szczytu skały widokowej przepaść dzielącą klasztor od podnóża skały. Niesamowity efekt zapierający dech w piersiach. Obecnie zostało tylko 6 działających klasztorów, z czego 2 zamieszkują zakonnice. Aby zwiedzić jeden z nich, Klasztor Przemienienia Pańskiego, musieliśmy pokonać kładkę nad przepaścią i wejść stromymi schodami na  dziedziniec klasztoru. Przewodniczka objaśniała  nam znaczenie symboli religii prawosławnej umieszczonych w świątyni oraz główne różnice między prawosławiem a katolicyzmem, mogliśmy zobaczyć wielką beczkę służącą do gromadzenia wody deszczowej, wielki kołowrót, hak służący do mocowania kosza sznurowego, film na którym mnisi wciągają w tym koszu członka klasztoru,  a w muzeum wiele innych ciekawych eksponatów.  Pełni niezapomnianych wrażeń wróciliśmy na późną kolację.

 

Meteory

 

 

Zapraszamy do galerii zdjęć.

Ostatnia aktualizacja ( Czwartek 9 maja 2019 )
Z praktyk pod Olimpem w Grecji
Napisał Sekretariat   
Czwartek 2 maja 2019

   W dniu 28 kwietnia grupa 42 uczniów z klas Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, Technikum Hotelarstwa i Technikum Informatycznego wyjechała na dwutygodniowe praktyki zawodowe do Grecji. Praktyki odbywają się w ramach projektu "Modrzak na rynek pracy!", dofinansowanie z funduszy PO WER. Szczegółowe informacje i relacje z przebiegu projektu oraz zdjęcia dostępne są  na stronie https://www.facebook.com/Modrzak oraz na stronie szkoły. 

nazwa

     Głównym celem praktyk jest doskonalenie umiejętności zawodowych uczniów w naturalnych warunkach pracy. Dlatego po zapoznaniu się z przepisami bhp obowiązującymi na poszczególnych stanowiskach pracy uczestnicy projektu rozpoczęli naukę i pracę zgodną ze swoim kierunkiem kształcenia. I tak hotelarze w kolejnych dniach obsługiwali gości zagranicznych hotelu San Panteleimon na recepcji oraz w sali restauracyjnej. Bardzo przydała się tutaj znajomość języka angielskiego, którą doskonalili wszyscy uczestnicy projektu jeszcze przed wyjazdem. Informatycy z kolei przygotowywali sprzęt komputerowy do przyszłej pracy, konfigurując systemy operacyjne, instalując niezbędne oprogramowanie do realizacji zadań z zakresu wykonania lokalnych sieci komputerowych i administrowania nimi oraz programowania aplikacji internetowych.  Gastronomowie przyrządzali potrawy i napoje, zapoznawali się z zasadami oceny jakościowej żywności oraz ze stosowanym sprzętem, jak również zdobywali wiedzę na temat standardów obsługi gości i wykonywali pierwsze kroki w tym zakresie. A w czasie wolnym od pracy mogli nacieszyć się plażą i pływaniem w morzu Śródziemnym. Jak dotychczas pogoda dopisuje a opalenizny przybywa. Wycieczka do starego miasta pozwoliła na realizację pamiątkowych zakupów a z ruin zamku mogliśmy podziwiać wspaniałą panoramę Riwiery Olimpijskiej.

Ostatnia aktualizacja ( Czwartek 2 maja 2019 )
<< Pierwsza < Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Następna > Ostatnia >>

Biuletyn Informacji Publicznej w ZSZ nr 1 i II LO we Włodawie
Facebook szkoły
ePUAP2
ePUAP
Dziennik UONET+

Ważne strony
Ministerstwo Edukacji Narodowej
Nasz Patron -2 Mazowiecki Pułk Saperów
Powiat włodawski
Kuratorium Oświaty w Lublinie
Publiczne Gimnazjum Nr 2 we Włodawie
Publiczne Gimnazjum Nr 1 we Włodawie
Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Krakowie

W skrócie

Czy wiesz, że w dniu 1 lutego 1929 r. otwarto Dokształcającą Szkołę Zawodową, była to szkoła koedukacyjna która, mieściła się w gmachu Szkoły Powszechnej nr 1 (ul. Wyzwolenia).Uczyło w niej ośmiu nauczycieli ze szkół powszechnych, nauka trwała 3 godziny dziennie, łącznie – 18 tygodniowo. W roku szkolnym 1937/38 uczęszczało do niej 73 uczniów w następujących zawodach: krawiec, kuśnierz, szewc, kamasznik, czapnik, subiekt, ślusarz, zegarmistrz, fryzjer, stolarz, cieśla, drukarz, introligator, mechanik, murarz, rzeźnik, robotnik dzienny, a także 11 niezatrudnionych.

Sonda
W jakich zajęciach pozalekcyjnych uczestniczył(abyś/byś)?
  
Gościmy
Aktualnie jest 35 gości online
Imieniny
21 Września 2019
Sobota
Imieniny obchodzą:
Bożeciech, Bożydar,
Hipolit, Hipolita,
Ifigenia, Jonasz,
Laurenty, Mateusz,
Mira
Do końca roku zostało 102 dni.
Licznik odwiedzin
4582205