Napisał Sekretariat
|
Piątek 31 maja 2019 |
 |
|
Napisał Sekretariat
|
Środa 8 maja 2019 |
Mogliśmy zobaczyć to na własne oczy, odwiedzając zakłady produkujące ser z mleka owczego i koziego (70% do 30%) tzw. feta i oliwę z oliwek w ramach praktyk zawodowych w Grecji. Podczas zwiedzania o wszystkim bardzo szczegółowo i zarazem w prosty zrozumiały sposób opowiedział nam nasz przewodnik Adonis. Chociaż produkcja ta wcale taka prosta nie jest a w przypadku fety, od momentu podgrzania mleka w wielkich kadziach do temperatury około 65oC trwa co najmniej 3 miesiące. Tajniki produkcji przekazywane są z pokolenia na pokolenie. W przypadku oliwy proces jej produkcji trwa krótko. Ale na jakość oliwy ma wpływ jakość zebranych oliwek i termin ich zbioru oraz sposób jej przechowywania. Natomiast linia produkcyjna jest w pełni zautomatyzowana i obsługiwana za pomocą specjalnie do tego napisanych programów komputerowych, a sposób produkcji oparty jest na tradycyjnych metodach. Dowiedzieliśmy się także jak odróżnić oryginalne produkty greckie od podróbek. Przebieg naszej wycieczki można zobaczyć na zdjęciach - zapraszamy!  |
Ostatnia aktualizacja ( Piątek 10 maja 2019 )
|
|
Napisał Sekretariat
|
Poniedziałek 6 maja 2019 |
Wczesnym rankiem w niedzielę wyruszyliśmy na całodzienną wycieczkę. Po dotarciu autokarem do portu przesiedliśmy się na statek wycieczkowy “Elizabeth”, którym po dwugodzinnym rejsie dotarliśmy na wyspę Skiathos, na której kręcono najpiękniejsze sceny z "Mamma Mia". Atrakcją rejsu była nauka tańców greckich Zorby i Sirtaki. Podziwiając malownicze krajobrazy niektórym udało się wypatrzyć i sfilmować delfiny. Na wyspie Skiathos, spacerując wąskimi, urokliwymi uliczkami, dotarliśmy do punktu widokowego z wieżą zegarową, gdzie podziwialiśmy panoramę okolicy. Następnie przypłynęliśmy na jedną z najpiękniejszych greckich plaż słynącą ze złotego piasku, któremu blasku dodają drobinki Miki. Piękna pogoda i krystalicznie czysta woda zachęcały nas do plażowania i kąpieli. W drodze powrotnej obejrzeliśmy film "Mamma Mia", zwracając szczególną uwagę na sceny kręcone na Skiathos. Po całodniowych atrakcjach zmęczeni ale pełni wrażeń dotarliśmy do hotelu.  |
Ostatnia aktualizacja ( Wtorek 7 maja 2019 )
|
|
Napisał Sekretariat
|
Sobota 4 maja 2019 |
W dniu 4 maja wcześnie rano udaliśmy się do autokaru. Cel wyjazdu, to cudowne miejsce w Grecji znajdujące się w północno zachodniej części równiny Tesalskiej, wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Znajduje się tam niezwykły las, około 1000 skał osadowych. Na ich szczytach działało 24 monastyrów(klasztorów) zawieszonych między Niebem i Ziemią na wysokości ponad 600m nad poziomem morza, zwanych METEORAMI. W czasach przedwojennych jedyną drogą prowadząca na szczyt były drabinki sznurowe lub kosz wykonany ze sznura umieszczany na haku i wciągany za pomocą specjalnego kołowrotu. W ten sposób dostarczano tam materiały budowlane, osoby i wszystko co niezbędne do życia. Jak bardzo było to niebezpieczne mogliśmy się przekonać obserwując ze szczytu skały widokowej przepaść dzielącą klasztor od podnóża skały. Niesamowity efekt zapierający dech w piersiach. Obecnie zostało tylko 6 działających klasztorów, z czego 2 zamieszkują zakonnice. Aby zwiedzić jeden z nich, Klasztor Przemienienia Pańskiego, musieliśmy pokonać kładkę nad przepaścią i wejść stromymi schodami na dziedziniec klasztoru. Przewodniczka objaśniała nam znaczenie symboli religii prawosławnej umieszczonych w świątyni oraz główne różnice między prawosławiem a katolicyzmem, mogliśmy zobaczyć wielką beczkę służącą do gromadzenia wody deszczowej, wielki kołowrót, hak służący do mocowania kosza sznurowego, film na którym mnisi wciągają w tym koszu członka klasztoru, a w muzeum wiele innych ciekawych eksponatów. Pełni niezapomnianych wrażeń wróciliśmy na późną kolację.  Zapraszamy do galerii zdjęć. |
Ostatnia aktualizacja ( Czwartek 9 maja 2019 )
|
|
Napisał Sekretariat
|
Czwartek 2 maja 2019 |
W dniu 28 kwietnia grupa 42 uczniów z klas Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, Technikum Hotelarstwa i Technikum Informatycznego wyjechała na dwutygodniowe praktyki zawodowe do Grecji. Praktyki odbywają się w ramach projektu "Modrzak na rynek pracy!", dofinansowanie z funduszy PO WER. Szczegółowe informacje i relacje z przebiegu projektu oraz zdjęcia dostępne są na stronie https://www.facebook.com/Modrzak oraz na stronie szkoły.  Głównym celem praktyk jest doskonalenie umiejętności zawodowych uczniów w naturalnych warunkach pracy. Dlatego po zapoznaniu się z przepisami bhp obowiązującymi na poszczególnych stanowiskach pracy uczestnicy projektu rozpoczęli naukę i pracę zgodną ze swoim kierunkiem kształcenia. I tak hotelarze w kolejnych dniach obsługiwali gości zagranicznych hotelu San Panteleimon na recepcji oraz w sali restauracyjnej. Bardzo przydała się tutaj znajomość języka angielskiego, którą doskonalili wszyscy uczestnicy projektu jeszcze przed wyjazdem. Informatycy z kolei przygotowywali sprzęt komputerowy do przyszłej pracy, konfigurując systemy operacyjne, instalując niezbędne oprogramowanie do realizacji zadań z zakresu wykonania lokalnych sieci komputerowych i administrowania nimi oraz programowania aplikacji internetowych. Gastronomowie przyrządzali potrawy i napoje, zapoznawali się z zasadami oceny jakościowej żywności oraz ze stosowanym sprzętem, jak również zdobywali wiedzę na temat standardów obsługi gości i wykonywali pierwsze kroki w tym zakresie. A w czasie wolnym od pracy mogli nacieszyć się plażą i pływaniem w morzu Śródziemnym. Jak dotychczas pogoda dopisuje a opalenizny przybywa. Wycieczka do starego miasta pozwoliła na realizację pamiątkowych zakupów a z ruin zamku mogliśmy podziwiać wspaniałą panoramę Riwiery Olimpijskiej. |
Ostatnia aktualizacja ( Czwartek 2 maja 2019 )
|
|
|
|
<< Pierwsza < Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Następna > Ostatnia >>
|