Ciąg dalszy pratktyk w Grecji
Po wspaniałym weekendzie, w poniedziałek ponownie wszyscy ruszyliśmy do pracy. Technicy żywienia i usług gastronomicznych, wykorzystując odpowiednie składniki i techniki, uczyli się przygotowywać regionalne potrawy. Technicy hotelarstwa, realizując różnorodne zadania leżące w obowiązkach recepcjonisty, obsługiwali gości hotelowych. Technicy pojazdów samochodowych określali zakresy naprawy poszczególnych elementów pojazdów samochodowych, aby później sprawniej dokonywać wymian, montaży i napraw. Technicy informatycy importowali dane z plików SQL, a także wyszukiwali dane, aktualizowali je, dodawali nowe oraz usuwali istniejące, modyfikując strukturę tabeli.
W poniedziałek udało nam się również spędzić wspólnie trochę czasu! Wykorzystując wolny od pracy moment wszyscy razem udaliśmy się do, położonej w górach, urokliwej wioski – Stary Panteleimon. Spróbowaliśmy tam kolejnych lokalnych specjałów, a także zachwycaliśmy się przepięknymi widokami na całą Riwierą Olimpijską, wypatrując przy tym w oddali jednego z trzech placów Półwyspu Chalcydyckiego – Kasandry.
W środę technicy żywienia i usług gastronomicznych, pracując w kuchni, w prawdziwej greckiej tawernie przygotowywali potrawy pod menu, w którym główną rolę odgrywała rybą i owocami morza. Technicy hotelarstwa wykonywali bieżące zadania wynikające z potrzeb obiektu hotelarskiego, zarówno te związane z utrzymaniem czystości, jak i obsługą gości. Technicy pojazdów samochodowych obsługiwali i naprawiali pojazdy samochodowe, wymieniając poszczególne elementy i weryfikując sprawność nowych. Technicy informatycy, wykorzystując zdobytą wiedzę, tworzyli strony interaktywne strony internetowe.
Po południu wszyscy wspólnie udaliśmy się do Thessalonik, czyli drugiego po Atenach największego miasta w Grecji. Podczas wycieczki usłyszeliśmy nieco o historii miasta, a także oglądaliśmy jego najbardziej charakterystyczne zabytki, takie jak Biała Wieża, pomnik Aleksandra Wielkiego, Łuk Galeriusza czy mała Hagia Sophia.